I 2005 blev der arbejdet med et projekt om udstykning af et jordstykke ved Kolding Golf Club med henblik på opførelse af boliger på området.
Projektmagerne afholdt en arkitektkonkurrence, og ud fra vinderprojektet blev der lavet en lokalplan for området, der åbnede mulighed for opførelse af et etageboligbyggeri.
Lokalplanen sikrede mulighed for 30 etageboliger, og at der kun kunne indrettes én bolig pr. etage, hvorved alle lejlighederne fik optimale udsigts- og solforhold. Bebyggelsens friarealer skulle tilpasses det omkringliggende golfbanelandskab.
Lokalplanen muliggjorde således opførelsen af en markant etagebebyggelse på kanten til golfbanen.
Ideen bag bebyggelsen var at tage alt det bedste fra parcelhuset og fjerne parcelhusets tidskrævende vedligehold.
Billedligt stables 6 huse med grund
oven på hinanden, og friarealet var formuleret som en frizone af varierende terrasser rundt omkring boarealet.
Hver etage måtte kun indeholde én bolig med henblik på at give alle boliger optimale solorienteringsforhold.
En tegning der viser, hvordan arkitekten bag vinderprojektet havde forestillet sig et parcelhus (villa) blive omdannet til en ”etagevilla”.
Der måtte maksimalt opføres 30 lejligheder fordelt på 5 punkthuse. Punkthusene måtte opføres i en højde på maksimalt 25 meter over terræn og med 6 boligetager og 1 parterre, der kunne indeholde parkering og depotrum m.m.
Arkitektkonkurrencen
I september 2005 udskrev Golfparken I/S en arkitektkonkurrence om forslag til en ny boligbebyggelse på kanten til Kolding Golfbane. Opgaven omhandlede dels en bebyggelsesplan for den nye boligbebyggelse, dels forslag til boligtyper.
Konkurrenceudskriverens ønsker
Fra bygherrens side havde man en forventning om, at arealet kan rumme ca. 25 boliger overvejende tiltænkt en brugergruppe, der ønsker en bolig af en meget høj kvalitet.
Endvidere havde man en forventning om, at den nye boligbebyggelse såvel i helheden som i detaljen udstråler fremsynethed, gode brugsmæssige oplevelser og kvalitet i såvel det arkitektoniske udtryk som det materialevalg, der knyttes til.
Konkurrencen skulle medvirke til at fremskaffe en attraktiv boligbebyggelse, som i særlig grad tiltrækker de mennesker, for hvem den nuværende boligsituation kræver ændringer fra f.eks. et større parcelhus med have til en noget mindre bolig, hvor der ikke er krav til individuel vedligeholdelse og større havearbejde. Målgruppen var ikke børnefamilier.
Del af illustration fra
det vindende projekt
Det vindende projekt
Dommerkommitéens bemærkninger:
Efter arkitektkonkurrencen i 2005 blev lokalplanen for området vedtaget af Kolding Byråd i oktober 2006, og i 2007 blev der givet byggetilladelse.
Der blev påbegyndt opførelse af 3 boligtårne (boligblokke) ud af de 5 mulige.
Så kom finanskrisen, og selskabet bag projektet gik konkurs i december 2008. Da stod et tårn færdigt, og byggeriet af de to øvrige tårne var i gang. En enkelt lejlighed blev færdigbygget i 2009 og solgt kort efter.
I flere år stod projektet som halvtomme spøgelsestårne.
^ Bygning under opførelse ^
< Google Street view august 2010
I 2014 blev hele projektet købt af en investor fra Vejle. Af forskellige årsager blev alle de tre boligblokke først gjort endelig færdige i 2019.
I starten gik salget af lejlighederne trægt. Måske har projektets triste forhistorie med konkurs og kendt som halvtomme spøgelsestårne spillet ind. Først i 2020 blev der solgt en lejlighed mere. I 2021 blev der solgt 4 lejligheder, men i 2022 gik der hul på bylden, og nu er alle lejligheder solgt.
Med en let omskrivning af et H. C. Andersen-citat kan man sige, at først går man så grueligt meget ondt igennem, men resultatet er blevet rigtigt godt:
Eksklusive etagevillaer med storslået udsigt
- som at bo i en park -