Arkitektkonkurrencen

Her kan du læse mere om arkitektkonkurrencen:


  • Konkurrenceudskriverens ønsker


  • Dommerkomiteens generelle bemærkninger


  • Det vindende projekt og dommerkomiteens bemærkninger hertil



Du kan også læse hele dommerkomiteens omtale af arkitektkonkurrencen med beskrivelser og bemærkninger til alle arkitektkonkurrencens deltagere her:

I september 2005 udskrev Golfparken I/S en arkitektkonkurrence om forslag til en ny boligbebyggelse på kanten til Kolding Golfbane - en enestående beliggenhed placeret i et meget naturskønt område. Selve arealet indgår som en del af et større, fritliggende areal med en varierende topografi, der overvejende fremstår som en sydvendt skråning.


Konkurrencen var tilrettelagt i samarbejde med Kolding Kommune og Akademisk Arkitektforenings konkurrencesekretariat. Dommerkomiteen bestod af repræsentanter for udbyderen, kommunen og arkitektforeningen.

Konkurrenceudskriverens ønsker


Opgaven omhandlede dels en bebyggelsesplan for den nye boligbebyggelse, dels forslag til boligtyper.

Fra bygherrens side havde man en forventning om, at arealet kan rumme ca. 25 boliger overvejende tiltænkt en brugergruppe, der ønsker en bolig af en meget høj kvalitet.


Endvidere havde man en forventning om, at den nye boligbebyggelse såvel i helheden som i detaljen udstråler fremsynethed, gode brugsmæssige oplevelser og kvalitet i såvel det arkitektoniske udtryk som det materialevalg, der knyttes til.


Konkurrencen skulle medvirke til at fremskaffe en attraktiv boligbebyggelse, som i særlig grad tiltrækker de mennesker, for hvem den nuværende boligsituation kræver ændringer fra f.eks. et større parcelhus med have til en noget mindre bolig, hvor der ikke er krav til individuel vedligeholdelse og større havearbejde. Målgruppen var ikke børnefamilier.


Det stod de konkurrerende arkitekter frit for at vælge boligkarakteren. Det vil sige, hvorvidt bebyggelsen skulle udformes som etagehuse eller punkthuse, idet bygherren ikke stillede krav til specifikke bebyggelsesformer, men netop ønskede nye bud på bebyggelsesplaner og boligtyper.


For bygherren var det vigtigt, at konkurrencen bidragede til, at der kunne tilvejebringes et attraktivt og velfungerende boligområde, hvor der dels kunne etableres et fællesskab, dels gives muligheder for mere individuel adfærd, hvis dette ønskes.


Det var af stor betydning,

at bebyggelsen disponeredes på en måde,

så den landskabelige løsning blev i optimal samklang

med det omkringliggende landskab. Internt for området skulle der være tale om friarealer,

der tilgodeser såvel fællesskab som beboernes individualitet på lige fod, og til fordel for en vedkommende

og oplevelsesrig hverdag med henblik på at give beboerne de bedst mulige rammer for deres bosætning og færden.

Friarealernes udformning og anvendelse skulle bl.a. tilgodese de udsigtsmuligheder, der er på arealet, samtidig med at de giver gode muligheder for petang og andre aktiviteter/spil, der ikke gør krav på uforholdsmæssigt store arealer.


Endvidere skulle der også i den landskabelige behandling tages hensyn til, at bevægelseshæmmede kunne færdes uden unødige forhindringer.


Parkeringssituationen ønskedes givet en særlig opmærksomhed med henblik på at dæmpe den visuelle fremtoning af parkerede biler. Parkeringsløsningen kunne man evt. kombinere med depotrum for hver af boligerne.


Bygherren havde en forventning om, at der kunne opføres ca. 25 boliger på arealet. Hvad boligernes størrelse angår, havde man nævnt størrelser mellem 100 og 180 kvm. i bruttoetageareal. Da der maksimalt kunne bygges fem etager, var der mulighed for, at de største af boligerne udformedes som boliger i to etager, ligesom der kunne tænkes indpasset penthouselejligheder i den eller de øverste etager.


I programmet havde man anført nedenstående generelle krav/ønsker til boligerne:

  • Loftshøjde ikke under 260 cm


  • Fleksibilitet i lejlighedernes disponering


  • Forbindelser mellem de enkelte rum skulle bidrage til en god oplevelse af boligens indre og kontakten til naturen, evt. i form af rumhøje skydevægge


  • Gode, brugbare udeopholdsarealer ved alle boliger, og hvor indbliksgener var elimineret


  • Gode udkigs- og udsigtsforhold


  • Store, velfungerende badeværelser med mulighed for indpasning af badekar o.l.


  • Bryggersfunktion i alle boliger


  • Gode dagslysforhold til alle rum ekskl. birum

Endvidere havde man ønsket, at indgangsforhold på ejendomsniveau og boligniveau skulle være med til at give en god oplevelse af boligen og de omgivelser, bebyggelsen var placeret i. I forbindelse hermed ønskede man også de vertikale forbindelser såsom trapper og elevatorer givet en særlig opmærksomhed.

Det vindende projekt

Projektvinderen:

Dommerkomiteen:

”Idé:


Den til alle tider mest populære boform i Danmark er parcelhuset.


Derfor har vi i dette projekt, som fordrer højhuse, valgt at stable parceller oven på hinanden – én bolig pr. etage.


Parcelhusets ulemper – som eksempelvis tidkrævende havearbejde – elimineres.


Dets uomtvistelige kvaliteter – som dagslys fra alle verdenshjørner – bevares.”

CEBRA beskriver deres idé til det vindende projekt, som de har kaldt ”Villa Vista” (villa udsigt), således:


Disse eksklusive luksusboliger ligger lige ved siden af Kolding Golfklub. Da der ikke er nogen synlige grænser mellem grundene, ser de faktisk ud til at være inde på selve banen.


Bebyggelsen består af fem fritstående tårne på syv etager.

For at designe de mest ideelle lejligheder har vi bogstaveligt talt STABLET den til alle tider mest populære danske boligform – det fritliggende enfamiliehus.


Med kun én enkelt boligenhed på hver etage bevarer vi alle parcelhusets fordele og eliminerer samtidig ulemperne.


Folk, der bor i disse stablede huse, har en 360-GRADERS PANORAMATUDSIGT, kan nyde solen hele dagen og behøver ikke bruge tid på havearbejde.


Brede altaner gør det muligt selv at gå en tur rundt om deres hjem, og med de forskellige udendørsarealer kan beboerne altid finde sol, skygge eller læ for vinden.

De enkelte lejligheder er indrettet ved hjælp af et system af BOXES (kasser) og VOIDS (åbne rum). Kasserne indeholder alle private funktioner, såsom soveværelser, badeværelser og trapper. Placeret mellem kasserne fungerer de åbne rum som køkkener og stuer. Dette skaber en følelse af at bo mellem små pavilloner på en slette – meget åbne og næsten udendørs omgivelser.

Dommerkomiteens bemærkninger til det vindende projekt


Forslaget består af fem punkthuse placeret forskudt for hinanden på en måde, der sikrer alle boligerne gode udsigtsforhold. Punkthusene, der er foreslået opført i seks etager indeholder kun en bolig pr. etagedæk med henblik på at give alle boligerne optimale solorienteringsforhold. Der er således i alt 30 boliger med et boligareal, der går fra godt 90 kvm. til godt 180 kvm. Hertil kommer en parterreetage, der indeholder ankomstforhold med foyer med adgang til trappe og elevator, depotrum og parkering.

Forslaget er en overraskende klar og præcis tolkning af konkurrenceudskriverens ønsker til en ny boligbebyggelse ved Golfbanen. Forslaget fremstår som et nyt friskt pust til dansk boligbyggeri, og vil, med det stærke konceptuelle hovedanslag, danne en særlig drøm om den nye etagebolig funderet med en fabulerende arkitektonisk virtuositet. Endvidere vil forslaget samtidig fremhæve Koldings evne til som by ikke blot at søge nye visioner om fremtiden, men også at realisere dem.


Forslaget tager udfordringen om det alternative parcelhus op og stabler billedligt talt seks huse med grund oven på hinanden, men trækker parcelhusets tidskrævende vedligehold fra og lægger til gengæld lys og luft til. Denne nye attraktive boform, hvor "friarealet" er formuleret som en frizone af varierende terrasser rundt omkring boarealet, er en befriende dansk formuleret variation over udenlandske avancerede boligkoncepter.


Boformen er indpasset i fem punkthuse, der som kvadratiske tårne er placeret langs konkurrenceområdets syd- og østskel. Denne forskudte og rytmiske disponering på sydskråningens kant markerer og fremhæver topografien effektfuldt, og der dannes en fin landskabelig sammenhæng mod golfbanen, idet "greenlandskabet" trækkes helt op omkring punkthusenes hævede baser, så den delvist overdækkede parkering samtidigt skærmes af bløde bakkeformer.


Adgangs- og parkeringsløsningen er konkurrencens bedste. Tilkørslen sker fra øst med ankomst til botårnene fra nord, ind under terræn dvs. parkering sker i en carport og er således delvist skjult. En lys foyer giver en enkelt adgang direkte til trappe og elevator, hvorfra man stiger op til boligen og ankommer direkte ind i boligens beskedne entrerum. Cykel- og depotrum er strategisk anbragt i tårnets base længere inde under huset.

Eksempler på indretningsmuligheder i de tre tårnstørrelser

Den enkle arealfleksibilitet i form af tre størrelser af tårne - etagedækkets kvadratiske areal - er overbevisende. Hele etagedækket er således boligens inde- og udeareal, og på dækket opbygges boligen omkring den lukkede opgangskerne og faste rumelementer med vådrum og værelser. Det fleksible boareal flyder mellem disse elementer, og den høje grad af fleksibilitet er således tilvejebragt på en simpel og overbevisende måde, hvor opholds- og køkkenzoner kan indrettes alt efter ønsker og behov. Boligen åbner sig således forbilledligt mod omgivelserne, og forslaget tilbyder netop - som konkurrencens eneste - særdeles attraktive friarealer i form af terrasser, der kan henvende sig til alle verdenshjørner - det er en fin udnyttelse af stedets potentiale og bokonceptets muligheder.

Forslagets eksklusive anslag med en bolig per etage medfører, at hver bolig belastes med dobbelt trappeandel og eget elevatorstop, men der kompenseres til dels for denne økonomiske belastning i form af et enkelt, rationelt og økonomisk attraktivt byggesystem, der sammen med den stabiliserende opgangs- og elevatorkerne repeteres i alle botårne.


Dommerkomiteen anbefaler, at antallet af huse og deres højde efterprøves efterfølgende med bl.a. soldiagrammer, der søger den optimale løsning for den enkelte bolig set i sammenhæng.


Forslagets facader domineres af begrønningen af skærmen i perforeret metalplade - i sig selv en varieret, fabulerende og udtryksfuld facade, som giver bebyggelsen en særlig landskabelig sammenhæng med omgivelserne, men dommerkomiteen er betænkelige ved om husenes grønne karakter kan realiseres som tænkt.

I forbindelse med at byggeriet blev skåret ned til 3 boligtårne ud af de mulige 5 og i lyset af den lange tilblivelsestid gennem en finanskrise og træghed på boligmarkedet i Kolding, har dette naturligt haft indflydelse på den endelige udformning af boligerne. Arkitektkonkurrencens vinderforslag er også blevet modereret/ændret, bl.a. på baggrund af dommerkomitéens anbefalinger.