Rammer

Rammerne for byggeriet udgøres af lokalplanen (nr. 0122-21), der blev vedtaget i 2006.
I forbindelse med at byggeriet blev skåret ned til 3 boligtårne ud af de mulige 5 og i lyset af den lange tilblivelsestid gennem en finanskrise og træghed på boligmarkedet i Kolding, har dette naturligt haft indflydelse på den endelige udformning af boligerne. Arkitektkonkurrencens vinderforslag er også blevet modereret/ændret, bl.a. på baggrund af dommerkomitéens anbefalinger.


Uddrag af lokalplanen:

Lokalplanens indhold


Lokalplanen skal muliggøre opførelsen af en markant etagebebyggelse på kanten til golfbanen. Ideen bag bebyggelsen er at tage alt det bedste fra parcelhuset og fjerne parcelhusets tidskrævende vedligehold. Billedligt stables 6 huse med grund oven på hinanden, og friarealet er formuleret som en frizone af varierende terrasser rundt omkring boarealet. Hver etage må kun indeholde én bolig med henblik på at give alle boliger optimale solorienteringsforhold.


De enkelte huse ønskes placeret på et ”hævet” landskab. Udover en forbedring af udsigtsforhold og lysindfald skabes der en løftet base for parkering og sekundære funktioner, der således ikke skæmmer i det grønne miljø, samtidig med at beboere i stuelejlighederne undgår indbliksgener.


Der må maksimalt opføres 30 lejligheder fordelt på 5 punkthuse. Punkthusene må opføres i en højde på maksimalt 25 meter over terræn og med 6 boligetager og 1 parterre, der kan indeholde parkering, depotrum og renovationsrum m.m.

Omkring parterren er der mulighed for at bearbejde terrænet, således at bebyggelsen, set fra golfbanen, ser ud til at ligge på små bakketoppe.

En tegning der viser, hvordan arkitekten bag vinderprojektet havde forestillet sig et parcelhus (villa)

blive omdannet til en ”etagevilla”.

Der er stillet krav om, at minimum 30 % af de enkelte etagedæk friholdes til terrasseareal, hvilket i gennemsnit vil betyde terrassestørrelser på cirka 80 m². Bebyggelsens primære opholdsarealer vil således være placeret på de enkelte etagedæk.

 

Beplantningen ønskes udført som en fortsættelse af golfbanens beplantning med enkelte fritstående trægrupper, således at områdets karakter af åben fælled bevares.

Træbeplantningen vil fortrinsvis være placeret i forbindelse med bebyggelsens vej- og parkeringsanlæg, mens arealerne syd for bebyggelsen vil henligge som græsarealer.


Trafik

Vejadgangen til området sker fra Egtved Alle i den nordøstlige del af området.

Vejadgang til de enkelte punkthuse sker dermed fra nordsiden, ligesom indkørslen til parkeringen under de enkelte huse konsekvent er placeret mod nord. Det betyder, at alle bygninger har direkte adgang til golfbanen mod syd, og at plænen fra golfbanen kan løbe ubrudt op mellem husene.

 

Selve vejarealet i bebyggelsen udlægges som køreflade i varierende bredde, der inviterer til langsom kørsel mere som en stor villaindkørsel end en egentlig vej.

Ved udgangen fra hver bygning ønskes placeret et trekantet fortov, som skal fungere som ankomstareal til bygningerne. Langs den sydlige side af vejen løber en gangsti, som forbinder bygningerne med Egtved Alle. Langs Egtved Allè fra indkørslen til kontorbygningerne og frem til indkørslen til boligområdet skal der etableres fortov.


Der skal udlægges minimum 2 parkeringspladser pr. bolig. Heraf kan den ene parkeringsplads etableres i bebyggelsens parterre, mens den anden skal etableres som ikke-reserveret plads i det fri.


Bebyggelsens fremtræden

Konceptet i materialevalget på de inderste facader er at understrege ideen om lejlighederne som stablede villaer.

 

Boligerne defineres af tre bokse i varierende størrelse, som beklædes både udendørs og indendørs med hver deres plademateriale i tre forskellige farver. De to bokse beklædes med materialer i neutrale nuancer, som hvide og grå kompositplader, mens den tredje får et mere ekspressivt udtryk med en markant beklædning af natursten, metal eller træ. Materialerne varierer fra etage til etage på den måde at de tre materialer skifter fra boks til boks så den enkelte boks ændrer karakter op gennem huset. På den måde ønskes lejlighedernes karakter af individuelle stablede villaer understreget.

Uddrag af de nærmere bestemmelser:


§ 1 Formål (Uddrag)


Lokalplanens formål er

  • at fastlægge områdets anvendelse til etageboligformål
  • at muliggøre opførelse af maksimalt 30 boliger som etageboligbebyggelse i 6 etager plus parterre
  • at sikre, at der kun kan etableres 1 bolig pr. etage
  • at sikre, at der til hver bolig er friareal i form af overdækket altan langs alle boligens facader
  • at bebyggelsen opfattes som en visuel helhed
  • at bebyggelsens friarealer bliver anlagt i overensstemmelse med det omliggende landskabs åbne karakter


§ 2 Område (Uddrag)

§ 3 Områdets anvendelse (Uddrag)

Området må kun anvendes til boligformål som helårsbeboelse, og bebyggelsen må kun bestå af etageboliger. Inden for området må opføres op til 30 boliger.


§  5 Veje, stier og parkering (Uddrag)

  • Vejadgang til Egtved Alle må kun etableres som angivet på kortbilag 2. Vejadgang til boligområdet må kun ske via vejadgang B. (1)
  • Der udlægges areal til intern vej med en principiel beliggenhed, som vist på kortbilag 2.
  • Langs Egtved Alle skal der etableres fortov som angivet på kortbilag 2
  • Ved vejtilslutninger til Egtved Alle pålægges oversigtsareal svarende til 2,5 meter x 95 meter, som vist på kortbilag 2.
  • Parkering skal udlægges som personbilparkering med 2 parkeringspladser pr. bolig, heraf må kun 1 parkeringsplads pr. bolig etableres som overdækket parkering. Parkeringsarealerne ved vejadgang A er forbeholdt Egtved Alle 4 og 6.

(1)Pga. at projektet blev skåret ned til kun at omfatte 3 boligtårne mod de mulige 5, er vejadgangen til området flyttet.

§ 7 Bebyggelsens omfang og placering (Uddrag)

  • Bebyggelse skal opføres efter et samlet projekt. Bebyggelse skal opføres i overensstemmelse med den på kortbilag 3 retningsgivende bebyggelsesplan og inden for de angivne byggefelter. Bebyggelsen må maksimalt bestå af 5 punkthuse og skal opføres syd for den interne boligvej.
  • Bebyggelsesprocenten må ikke overstige 65 for området som helhed.
  • Bebyggelsen skal holdes i en afstand af minimum 10 meter mod vejskel mod Egtved Alle.
  • Bygningshøjden må ikke overstige 7 etager inklusive parterreetage og 25 meter over eksisterende terræn.
  • Der må kun indrettes én bolig pr. etage.
  • Minimum 30% af det enkelte etagedæk skal udlægges til altan. Der skal være overdækket altan langs alle boligens facader og mellem altanafskærmningen, og boligens ydervæg skal der minimum være en vandret afstand på 1 meter.
  • Tagfladers vinkel med det vandrette plan skal være under 5 grader.
  • Anlæg til opbevaring og opsamling af restaffald og genbrugsmaterialer, skal placeres som angivet på kortbilag 3 eller være en integreret del af bebyggelsen.

§ 8 Bebyggelsens ydre fremtræden (Uddrag)

  • Bebyggelsen skal være ensartede i materiale- og farvesammensætning.
  • Til udvendige bygningssider skal anvendes natursten, træ, metal og/eller komposit materialer. Materialerne må højst have en glans, der svarer til malebehandlet overflade med glanstrin 30 (halvmat). Til altanafskærmningen må anvendes glas, glasfiber eller kompositmaterialer i hvide eller lyse nuancer.
  • Udvendige bygningssider, herunder tage og sokler, må kun fremtræde i sort eller hvid eller farver dannet af disse. Undtaget herfra er træpartier, der også må fremtræde som ubehandlet.
  • Tage skal være sammenhængende flader uden synlige tekniske installationer eller  teknikbygninger. Solfangere og solceller er undtaget.
  • Bebyggelse skal bevares i sin ydre fremtræden og vedligeholdelse, og eventuel ombygning skal ske efter en samlet plan for hele bebyggelsen og med respekt for arkitekturen, herunder farver, materialevalg og proportionering af døre og vinduer.
  • Inden for området eller på de enkelte parceller må der ikke etableres synlige sender og modtagerantenner bortset fra eksisterende masteanlæg.


§ 9 Ubebyggede arealer (Uddrag)

  • Arealer, vist som opholdsareal på kortbilag 3, skal udlægges til fælles opholds- og legearealer med karakter af åben fælled med spredt beplantning. Beplantningen skal være egnskarakteristiske og hjemmehørende. Der må ikke etableres hegn eller tæt beplantning mod naboområderne.
  • Opholdsarealet skal mindst svare til 100 procent af boligetagearealet.
  • Ubebyggede arealer må kun anvendes som parkeringsplads, gårdsplads, terrasse, fælles opholdsareal og Miljøstation. Arealerne skal beplantes eller befæstes. Areal til Miljøstation skal være befæstet og indhegnet med bøgepur.
  • Terræn omkring punkthusene må bearbejdes i princippet, som angivet på kortbilag 3. Skråninger mod naboskel skal have hældningen 1:2 (1 meter lodret for hver 2 meter vandret) eller mindre.
  • I tilknytning til den interne vej og parkeringsanlægget skal der plantes 1 træ for hver 2 parkeringspladser.
  • Der tillades ikke parkering af lastbiler, campingvogne og anhængere.